Belőlük sem lesz mérnök a Mercedesnél

2010.03.07. 08:47

Gazal-1 fedőnév alatt mutatták be a Genfi Autókiállításon a Mercedes G osztály alapjaira épülő koncepcióautót. A formát a szaúdi királyi egyetemen tanuló mérnökhallgatók álmodták meg; a kivitelezés igényesnek, pontosnak tűnik.

A modellnévről való asszociáció jól működik, hiszen a Gazalról mindenkinek a gazella ugrik be, amivel a tervezők célt értek: a formákat, amiket látunk, elmondásuk alapján a gazella ihlette. A fényezés színéről nem beszélnek.

Aligha van olyan ember Genfben, aki kizárólag a Gazal-1 formái alapján a homlokára csap, hogy persze, hiszen gazella! Maga a szó arab eredetű, eredetileg az udvarolni, szerelmesnek mutatkozni igékkel volt rokon értelmű – a szótő a gazál. A kecsesség és a szépség szimbólumaként a mai napig használják a szót; régen egy nőt gazellához hasonlítani fergeteges bóknak számított.

Ez lenne a Gazal-1? Nem. Légies mozgás, könnyed szökkenés? Nem. Ez egy furcsa árnyalatú zöldbe öltöztetett romboló, amivel gazellát összetörni igen, utánozni nem lehet. Azonban megdöbbentő, hogy a szaúdi egyetem milyen erős hátszelet biztosít hallgatóinak: összeült a csapat, megrajzolták, és le is gyártották a csíkszemű G-Mercit. Dicséretes.