Eladó James Bond Aston Martinja

2010.06.02. 11:15

Bár több autót használtak a forgatásoknál, ez a DB5-ös valóban tudja a filmbéli kunsztok egy részét.

Bár ahhoz túl drága és feltűnő, hogy veszélyes bűnözők előli menekülésre használják, az FMP 7B rendszámú autó, amelyet a filmvásznon Sean Connery használt a Thunderball (1965) és a Goldfinger (1967) című Bond-filmekben, minden lényeges trükköt tud, amit a moziban bemutatott. Átfordítható rendszámtáblával, olajspriccelő szelepekkel, a hátsó ablak elé ugró páncéllemezzel, gumidaráló kerékcsavarral és katapultüléssel szerelték fel, hogy csak néhányat említsünk a jelentős arzenálból. Még a beépített golyószóró is megvan, bár nyilván nem működőképes.

Az autót eredetileg egy amerikai rádióállomás-tulajdonos, Jerry Lee vásárolta 40 éve, egyenesen az Aston Martintól, 12 ezer amerikai dollárért, most azonban 3,5 millió angol fontos kikiáltási áron vesz részt az RM Auctions árverésén – azaz jócskán felment az ára. Tulajdonosa azonban nem önző indokból válik meg az autótól: az aukcióból befolyó összeget a maga alapította alapítványon keresztül teljes egészében jótékony célra szeretné fordítani.

Már most hallani olyan feltételezéseket, hogy a reális eladási ár bőven 4 millió font – 1,33 milliárd forint – felett lehet. Nem kételkedünk benne, hogy megadnak ennyit, hisz valószínűleg a világ leghíresebb sportkocsijáról van szó, amelyre nem csak autógyűjtők, de filmrajongók is pályáznak majd.