Villámgyors kupéval ünnepel a Jaguar

2010.06.25. 13:05 Módosítva: 2010.06.25. 15:06

Az XKR 75-ben benne van minden, amit a britek jelenleg sportkocsiban nyújtani tudnak, az eddigi legerősebb kompresszoros motorjuktól a luxuskivitelű bőrbelsőig. Hatékony gyári tuning, brit visszafogottsággal.

jagxk75

Az idén ünnepli 75. születésnapját a Jaguar, így az volt a minimum, hogy egy különleges típussal emlékezzenek meg az alkalomról. A választás az XKR-re esett – ebből készítettek egy kicsivel agresszívabb változatot –, ami jól mutatja, hogy az angolok sportos irányba próbálnak nyitni. A 75 lényegében az XKR egy finoman tuningolt változata: az 5 literes, kompresszoros V8-as teljesítményét 530, maximális nyomatékát 655 Nm-re növelték – a szériaváltozat 510 lóerőt és 625 Nm-t ad le –, így az autó 4,4 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra. A sebességkorlátozó elektronikát is átállították, így 250 helyett 280 km/h-nál szakítja meg a további gyorsulást, bár az az érzésünk, hogy a kiiktatásával a 300-as tempó átlépése sem okozna gondot.

A visszafogott motortuninghoz elöl 15, hátul 10 mm-rel megültetett futómű, merevebb rugók, áthangolt aktív lengéscsillapítók és 20 hüvelykes felnik járnak. Az autó megjelenését és aerodinamikáját kötényezéssel, illetve nagyobb diffúzorral és hátsó szárnnyal módosították. Kívül a világosszürke csíkokkal díszített sotétszürke fényezés, a belső térben fekete bőr és zongoralakk-fényű betétek határozzák meg a hangulatot.

Az XKR 75 persze nem olcsó, 85 ezer angol fontot, azaz átszámítva 29,5 millió forintot kérnek egy-egy darabért. Az árcédula azonban védhető, hisz egyrészt a ma kapható Jaguarok közül a leggyorsabb, legsportosabb kivitelt kapja a vásárló, másrészt egy 75 darabos, számozott széria egy darabját, amely még a gyűjtők érdeklődésére is számot tarthat. Itthon hivatalosan nem lesz kapható a sorozat, legfeljebb némi kerülővel lehet beszerezni egy-egy példányt, mivel csak Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Hollandiában forgalmazzák majd ezt a változatot.