Egy vagyont keresett a tőzsdén a Tesla

2010.06.30. 12:00

Az alig létező amerikai autógyártó részvényei jól fogytak a tőzsdére lépéskor: 13,3 millió részvénnyel 226 millió dollár bevételhez jutott a cég.

A részvénykibocsátás persze nem csak a pénzfelhajtásról szólt, de arról is, hogy a piac meghatározza a vállalkozás értékét. A 17 dolláros részvényárfolyam ugyanis 1,33 milliárd dolláros összértéket jelent, ami elképesztően sok egy olyan vállalat esetében, amely lényegében még mindig csak az ígéreteiből él. Az egyetlen termékük egyelőre a Lotus Elise alapú elektromos Roadster, amelynek a gyártása eddig alig haladta meg az ezer példányt. A 109 ezer dolláros villany-sportkocsin kívül már felvesznek rendeléseket a Model S szedánra, amely csodaszép ugyan, de csak két év múlva kezdik el a gyártását. Ezen felül szó van még olcsóbb elektromos járművek gyártásáról, de ezekből eddig még prototípus sem készült. Ráadásul egyelőre azt is képtelenség megmondani, hogy éves szinten hány elektromos autót lehet majd értékesíteni, így az sem vehető biztosra, hogy a Model S-ből valóban elkelhet a tervekben szereplő mintegy 20 ezer példány.

Ennek ellenére érthető a részvényvásárlók lelkesedése: ha a Tesla sikeres lesz, akkor akár a többszörösére is nőhet a cég értéke, ami kétségtelenül vonzó lehetőség.