A Mini visszatér a raliba

2010.07.28. 08:55

2011-ben már indul a Mini Countryman a WRC-ben, 2012-től pedig teljes szezont teljesít.

Négy évtized után a MINI visszatér a nemzetközi ralisportba, jövőre indul a rali-világbajnokság (WRC) néhány futamán, 2012-től pedig teljes szezont teljesít.

A MINI az új Countryman WRC-vel áll majd rajthoz, melyet a márka a Prodrive-val közösen fejleszt 2009 óta. A versenyautót a BMW Motorsport 1,6 literes, négyhengeres turbómotorja hajtja, a kocsi természetesen megfelel az FIA Super2000-es előírásainak.

A MINI nem először szerepel a ralisportban, hiszen a 60-as években a MINI Cooper S legendás győzelmeket aratott, többször megnyerve a Monte Carlo Rallyt, valamint szép sikereket ért el a rali-Eb-n is. A márka ralitörténete alatt olyan legendák nyertek MINI versenyautókkal, mint Timo Mäkinen (Monte Carlo Rally – 1965) vagy Rauno Aaltonen (Monte Carlo Rally – 1967).

Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának értékesítésért és marketingért felelős tagja így nyilatkozott a márka visszatéréséről: „A WRC a világ autósportjának egyik legismertebb közege, és a MINI-tulajdonosok mindig is nyitottak voltak a versenysportra. A MINI eddigi sikeres ralis szereplése jelentősen hozzájárult a márka imázsának kialakulásához, és meg vagyok róla győződve, hogy folytatjuk a sikersorozatot. A MINI Countryman kiváló alapot ad egy versenyképes raliautó megépítéséhez, és tapasztalt partnerünkkel, a Prodrive-val mindent megteszünk, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet.”

David Richards, az 1984-ben alakult, versenyautók fejlesztésére specializálódott Prodrive ügyvezető igazgatója elmondta: „A 60-as években a MINI minden motorsportkedvelő figyelmét magára vonta, amikor a világ egyik legkeményebb versenyén, a 4000 km-es Monte Carlo Rallyn számos nála jóval erősebb versenyautót, köztük V8-as Fordokat is lehagyva lett első. Hiszem, hogy az új MINI Countryman WRC is ralirajongók millióinak szívébe lopja majd be magát, hiszen már most számos megrendelést kaptunk az autóra.