A Mini visszatér a raliba

2010.07.28. 08:55

2011-ben már indul a Mini Countryman a WRC-ben, 2012-től pedig teljes szezont teljesít.

Négy évtized után a MINI visszatér a nemzetközi ralisportba, jövőre indul a rali-világbajnokság (WRC) néhány futamán, 2012-től pedig teljes szezont teljesít.

A MINI az új Countryman WRC-vel áll majd rajthoz, melyet a márka a Prodrive-val közösen fejleszt 2009 óta. A versenyautót a BMW Motorsport 1,6 literes, négyhengeres turbómotorja hajtja, a kocsi természetesen megfelel az FIA Super2000-es előírásainak.

A MINI nem először szerepel a ralisportban, hiszen a 60-as években a MINI Cooper S legendás győzelmeket aratott, többször megnyerve a Monte Carlo Rallyt, valamint szép sikereket ért el a rali-Eb-n is. A márka ralitörténete alatt olyan legendák nyertek MINI versenyautókkal, mint Timo Mäkinen (Monte Carlo Rally – 1965) vagy Rauno Aaltonen (Monte Carlo Rally – 1967).

Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának értékesítésért és marketingért felelős tagja így nyilatkozott a márka visszatéréséről: „A WRC a világ autósportjának egyik legismertebb közege, és a MINI-tulajdonosok mindig is nyitottak voltak a versenysportra. A MINI eddigi sikeres ralis szereplése jelentősen hozzájárult a márka imázsának kialakulásához, és meg vagyok róla győződve, hogy folytatjuk a sikersorozatot. A MINI Countryman kiváló alapot ad egy versenyképes raliautó megépítéséhez, és tapasztalt partnerünkkel, a Prodrive-val mindent megteszünk, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet.”

David Richards, az 1984-ben alakult, versenyautók fejlesztésére specializálódott Prodrive ügyvezető igazgatója elmondta: „A 60-as években a MINI minden motorsportkedvelő figyelmét magára vonta, amikor a világ egyik legkeményebb versenyén, a 4000 km-es Monte Carlo Rallyn számos nála jóval erősebb versenyautót, köztük V8-as Fordokat is lehagyva lett első. Hiszem, hogy az új MINI Countryman WRC is ralirajongók millióinak szívébe lopja majd be magát, hiszen már most számos megrendelést kaptunk az autóra.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.