Csillagos ötös az új Swiftnek

2010.08.25. 17:14

Az EuroNCAP letesztelte, hogyan törik a mi népautónk, illetve a Hyundai ix35, a Citroen C4 és a Honda CR-Z. Mindegyik jelesre vizsgázott.

Nem is csinált belőle titkot a Suzuki, hogy a Swift vázszerkezetét a törésteszt-eredmények javítása érdekében tervezték át teljesen, méghozzá úgy, hogy a változásokból alig vehető észre kívülről nézve. Úgy néz ki, az erőfeszítés nem volt hiábavaló: a Swift a korábbi négy csillag helyett a maximális ötöt kapta, méghozzá meglehetősen meggyőző részeredményekkel. A felnőttek biztonságára 94, a gyermekekére 82%-ot kapott a felújított Suzuki, de a 62%-os gyalogosvédelmi pontszám is egész jónak számít. A biztonsági berendezéseire 71%-ot kapott a Magyarországon készülő kisautó, de egy ilyen, viszonylag olcsó modelltől ez sem rossz eredmény.

A másik három modell is jól teljesített: a felnőtt-védelemre a leggyengébben szereplő C4 is 90%-ot kapott, a gyermekek biztonságára a Honda CR-Z tervezői figyeltek a legkevésbé, ami még így is tisztességes, 80%-os eredményt jelent, és a gyalogosok is a Citroennel járnak a legrosszabbul, ha netán elé kerülnek: ebben a számban a francia autó 43%-ot kapott. Az azonban mind a négy vizsgált autóra igaz, hogy az EuroNCAP mércéje szerint kategóriájukban a legbiztonságosabbak közé tartoznak, ami a vásárlók szempontjából mindenképp megnyugtató hír.