Kínaiaknak passzolnák tovább az Opel-gyárat

2010.10.09. 14:07

A Volvo kínai tulajdonosa, a Geely venné meg az Opel bezárásra ítélt antwerpeni gyárát. A társaság vezérigazgatója megbeszélést folytatott Kirs Peters flamand miniszterelnökkel a belgiumi régió legnagyobb városában több mint nyolcvan éve működő gyárról. „Szeretnénk megvizsgálni, hogy milyen lehetőségeket kínál az Opel Antwerpen” - nyilatkozott Li Sufu, a Geely vezetője. Az elbocsátásra váró munkások szakszervezete kétkedve fogadta a kínaiak megjelenését.

Az amerikai General Motors csoporthoz tartozó Opel hétfőn közölte, hogy az év végén bezárják az 1924-ben alapított antwerpeni gyárat, mert nem akadt befektető, aki "megvalósítható üzleti tervet" terjesztett volna elő a további üzemeltetésére. Fénykorában a telephelyen hétezer munkás dolgozott, most ezerkétszázan dolgoznak a gyárban, ahol az utóbbi években különböző Astra modelleket gyártottak. Az év végéig még tízezer autót szerelnek össze.

A gazdasági válságban megroggyant GM tavaly csődvédelmet kért, és elhatározta, hogy eladja európai leányvállalatát. A társaság azután állami támogatással talpra állt, és novemberben úgy döntött, hogy mégis megtartja az Opelt. Az idén februárban elkészült szanálási terv szerint összesen 8300 munkahelyet szüntetnek meg, egyebek mellett leállítják az antwerpeni üzemet.

A társaság Magyarországon leépítés helyett fejleszt, szentgotthárdi gyárát félmilliárd eurós beruházással bővíti.