Terpeszkedhet Gorbacsov Mercijében

2011.06.03. 17:48 Módosítva: 2011.06.03. 18:12

Egész közönséges Mercedes 560 SEL-nek látszik, pedig Kohl kancellár ajánlotta fel Mihail Gorbacsovnak még 1989-ben, az örök szovjet-német barátság emlékére. Mire az autó megjött, Gorbacsov már nem volt hivatalban, de később tizenöt évig használta a páncélozott Mercedest.

Az egykori politikus 2004-ben vált meg a viseltes luxusautótól, amelyet egy amerikai gyűjtő vett meg tőle. Egy évvel később, Washingtonban tett látogatása alkalmából alá is íratták vele a jobb hátsó ajtó alatti lemezen, nyilván az autó értékének további növelése céljából. Ezen kívül nemigen nyúlhattak hozzá, erre utal, hogy a rétegelt páncélüveg itt-ott már kezd szétesni, és a rozsda is megjelent a motortérben. Ettől függetlenül tulajdonosa állítása szerint hibátlanul működik, és 126 187 kilométert ment eddig, ami hihető is – az amerikai gyűjtők egyébként sem arról híresek, hogy óratekergetéssel próbálnának plusz pénzhez jutni.

Az eBay-aukción, ahol a CCCP feliratú rendszámmal díszített autót eladásra hirdetik, 113 570 dollárba, azaz átszámítva valamivel több mint 20 millió forintba kerül az autó. Fix áras a licit, tehát az érték ennél nagyobb nem lesz, ezért legfeljebb az az érdekes az aukcióban, hogy a hátralevő bő két napban megveszik-e ennyiért. További vicces dolog, hogy a fejlécben 2001-esnek írják az autót, de a licitoldal törzsében már korrektül 1991-es - hát ennyire vette komolyan az eladó a dolgot.