Négymillió kilométer és még megy a Volvo

2011.06.18. 14:59

Irv Gordon 1966-ban vette meg a Volvóját, miután két megbízhatatlan Chevrolet-ben csalódott. Miután elhozta a kereskedőtől, az első 48 órában 2400 kilométert sikerült beletekernie. A lendület mostanáig tart: a típus ötvenedik születésnapján 4,6 millió kilométeren áll a P1800S órája.

Gordon nem hírnévre vágyott, amikor befizetett a Volvójára. Csak egy megbízható autót keresett, amely bírja a napi kétszáz kilométeres ingázást. Mivel elégedett volt a P1800-assal, megtartotta. Tíz év alatt 800 ezer kilométerig szaladt a bordó kupé órája, 1998-ban döntötte meg az egy tulajdonossal megtett legnagyobb futásteljesítmény világrekordját mintegy 2,7 millió kilométerrel. Azóta sem állt meg az azóta nyugdíjba vonult megrögzött volvós – ha így halad, hamarosan meglesz az ötmillió is.

Bár nyilvánvalóan ragaszkodik a P1800-ashoz, van az az összeg, amiért az amerikai megválna tőle: mérföldenként egy dollárért, vagyis mai árfolyamon 550 millió forintért eladó a rekordtartó Volvo. Igaz, ennyit nem valószínű, hogy bárki is megadna érte, a hetvenéves Gordon tudja, mit tenne a pénzzel. "Egy modern kori kényelmi extrákkal felszerelt autóval a következő tíz-tizenöt év alatt – ha addig még élek – simán meglenne az egymillió mérföld."