Négyajtós Ferrari, megvehető

2011.10.06. 11:47

A Pinin egyedi autó: a Pininfarina fennállásának 50. évfrodulójára készítették 1980-ban, és ez az első négyajtós luxusautó, amelybe Ferrari technika került, méghozzá a gyártó hozzájárulásával.

A tanulmányautó képességei még ma is kivételesnek számítanak. Az orrmotoros  412 luxuskupé alapjaira építették, 4942 köbcentis motorja 360 lóerős, a formaterv pedig még mai szemmel is letisztultnak és elegánsnak tűnik, bár látszik rajta az 1980-as évek legelejére jellemző szögletes divatirányzat hatása. Belül is egyszerű formák jellemzik, a korszakra jellemző futurisztikus megoldásokkal. Többek közt külön hifit kaptak a hátsó utasok, a bőr kárpitozás pedig erősen túlegyszerűsített, szögletes formákon feszül.

Négyajtós Ferrariból azóta sem készült sok – csupán néhány hasonló, egyedi darabról tudunk – így nem csoda, hogy a Pinin elképesztő értéket képvisel. Az RM Auctions, amelyre az árverés megszervezését bízták, 550 és 640 ezer euró közé saccolja a leütési árat, de könnyen lehet, hogy ennél még többet is sikerül kisajtolni az egymással versengő gyűjtőkből.