Megmenekült a Saab gyűjteménye

2012.01.25. 17:54

Kisebb fajta mozgalom indult, amikor kiderült, hogy a Saab autógyárral együtt a cég történetét bemutató múzeumot is elkezdték árusítani, olyan különlegességekkel, mint a cég első autójának prototípusa, a korai Sonett sportkocsik vagy épp a gyár sikeres raliautói. Az összefogás révén sikerült egyben tartani a gyűjteményt.

A gyári múzeumnál nem létezhet teljesebb kép a Saab autógyár múltjáról, és evvel szerencsére a helyiek is tisztában vannak. Az autógyárat ugyan kiárusítják, de Trollhattan városa, a Saab AB – amely továbbra is repülőgép-gyártással foglalkozik – illetve a Wallaenberg Alapítvány összedobta a pénzt, hogy a több mint 120 autóból álló múzeumi gyűjteményt megmentse attól, hogy széthordják a gyűjtők és spekulánsok. Közel 28 millió svéd koronáért – átszámítva bő 3 millió euróért, azaz 930 millió forintért – egyben vásárolták meg a múzeumot, így az maradhat a jelenlegi helyén, emléket állítva azoknak az évtizedeknek, amikor Trollhattanben jelentős autógyártás folyt.

Valószínű, hogy a múzeum a továbbiakban is látogatható marad, sőt, a város egyik nevezetességének szánják. Így a környék mindenképp jobban jár, mintha a felszámoló az eredeti terveknek megfelelően darabonként árusította volna ki a gyűjteményt – ahogy fogalmazott, a bevétel maximalizálása érdekében.