Meztelenül kapták rajta az új Mercedest

2012.02.02. 12:25

Ahogy eddig is sejteni lehetett, ez az első fronthajtású Mercedes, ami autónak néz ki, és nem összezsugorított kisbusznak. Az Audi A3-asnak és az 1-es BMW-nek valódi kihívója akadt.

Eddig legfeljebb sejthettük, hogy milyen is lesz a végleges Mercedes A osztály. A gyár korábban mutatott egy tanulmányautót, meglehetősen drámai formatervvel, azt azonban nem tudhattuk, hogy a komplikált formákból mennyit hagynak meg a szériamodellen. Aki arra tippelt, hogy egyszerűsítenek a terveken, az jó lóra tett: a komplikált hullámokat vető lemezszoborból csak az autó oldalán végigfutó két gyűrődést tartották meg, egyébként egy jó kiállású, de átlagos ötajtósnak látszik a jellegzetes Mercedes hűtőmaszkkal.

A képen látható modell valószínűleg egy sportosabb változat – erre utalnak a nagy átmérőjű alufelnik és a méretes alsó légbeömlők. A motorválaszték várhatóan ugyanazokból a turbós négyhengeresekből áll majd, amelyekkel a B osztályban már találkoztunk: az 1,6 literes benzines 122 és 156, az 1,8 literes dízel 109 és 136 lóerő közti teljesítményű változatban készül. Az A osztálynak várhatóan erősebb kivitelei is lesznek a későbbiekben, hiszen a luxuskompaktok közt manapság szinte kötelező része a kínálatnak legalább egy, 200 lóerő feletti modellváltozat.

A Mercedes tesztelők gondatlansága – ha egyáltalán arról van szó, és nem tudatos szivárogtatásról – nem meglepő, hiszen márciusban meglesz a hivatalos bemutató is, így már nincs sok értelme takargatni az új Mercedes alapmodellt.