Újabb BMW-lázálom bukkant fel

2012.08.08. 06:55

Sokáig csak buján fantáziálhattunk, milyen prototípusokat rejtegethetnek a BMW titkos trezorjaiban, amik sosem látnak majd napvilágot. Egy ideje viszont kinyitották résre a nehéz ajtót, és időnként megmutatnak egyet-egyet az elvetett ötletekből. Most éppen a Z3 V12-es változatán szörnyülködhetünk.

Három kép nem sok, de épp elég, hogy megemelkedjen a szemöldökünk. Hogy fizikailag be lehet passzírozni egy V12-es motort a Z3-asba, nem kétséges, csak a miért marad megválaszolatlan. A BMW kísérleti autójában feltehetően egy 5,4 literes, 326 lóerős M73-as motort látunk, amilyet az E38-as 750i-be és a 850Ci-be szereltek akkortájt, de a böszme nagy motor még látványnak is rémisztő a kis roadsterben. Hasonló kreációk persze készültek évekkel később sufniműhelyekben, de azonnal ki is derült, hogy a súlyosan orrnehéz felépítés felborítja minden könnyű autó egyensúlyát.

Nyilván hasonló megállapításra jutottak a BMW-nél is, ezért nem került a prototípus a gyártósor közelébe sem. Azt persze jól érezték a müncheniek, hogy a Z3 az 1,9-es motorral elég harmatos, de még a 3 literes hathengeressel sem túlmotorizált, így végül az akkori M3-as 321 lóerős motorjával találták meg bele a kellő motort, amely a V12-eshez hasonló teljesítményt tudott anélkül, hogy orra bukna az autó.