A leggyorsabb Mercedes

2012.11.09. 18:01

A sirályszárny-ajtós Mercedes új változata azokat célozza, akiknek az adatok legalább olyan fontosak, mint az élmény, és nem sajnálják a pénzt, ha így lefőzhetik a szomszédot a Ferrarijával.

Az SLS AMG Black Series a Mercedes sportkocsi evolúciójának következő lépcsője. A 6,2 literes V8-as sportmotort tovább reszelték a mérnökök, így a korábbi 585 helyett 622 lóerőt hoztak ki belőle. Ennél létezett erősebb modell – az SL65 AMG a maga 661 lóerős turbós V12-esével – mégis ez az eddigi csúcs, hisz a jóval könnyebb az SL-nél, de a többi SLS-nél is. Összesen vagy 70 kilogrammot faragtak az orrmotoros sportkocsi tömegéből, amely így 1,55 tonna. Így a Black Series 3,6 másodperc alatt érheti el a százas tempót, a végesebessége pedig 315 km/h.

Az autó sokmindent örökölt az SLS versenyváltozatától: egyebek közt a szélesített nyomtávú futóművet, a karbon-kerámia féktárcsákat, a titán-ötvözet kipufogórendszert – amely csupán 17 kilogrammot nyom – valamint az elektronikusan vezérelt önzáró differenciálművet és a karbonszálas anyagból készült féltengelyeket. A Black Series emellett alapból megkapja a 20 hüvelykes szuperkönnyű felniket, amelyeket a normál SLS-hez csak jelentős felárért szállítanak.

A csúcs-SLS persze aligha lesz olcsó: bár a pontos árat még nem ismerjük, a becslések szerint valamivel 70 millió forint felett várható az alapkivitel. Az efféle részletek nyilvánosságra hozatalával persze még várhat a Mercedes, hisz a gyártás csak jövőre indul: az első példányok a tervek szerint csak 2013 júniusára készülnek el.