Jön a legrondább autó utóda

2013.01.18. 12:29

A Ssangyongnak hozott némi figyelmet annak idején, hogy a 2000-es évek legborzalmasabb formatervű autóit gyártotta – ha nem is pont ez az a figyelem, amire egy autógyártó vágyik. Azóta azonban eltelt közel egy évtized, és azokat a Ssangyongokat a legtöbben már el is felejtették – Európában legalábbis biztosan. Most azonban ismét van pénz fejlesztésre, így szép lassan ismét hízhat a kínálat – a következő újdonság a Rodius második generációja lesz.

Ha a rémes formatervtől eltekintünk, a Rodius nem is volt olyan rossz: hatalmas, kényelmes belső teret kínált elfogadható áron. Európában hét üléssel forgalmazták, de Dél-Koreában létezett kilenc üléssel is – egy ilyen típus iránt pedig mindig lesz kereslet. Úgy tűnik a napokban közzé tett vázlatok alapján, hogy a következő generáció hasonlóan tágas lesz, annyi különbséggel, hogy ezúttal igyekeznek emészthetőbb formatervet rajzolni a nagy utazókocsinak.

A bemutató nincs messze, ha minden igaz, még az év első felében megmutatják a kész autót, amely rövidesen gyártásba is kerülhet. Az autóba a megszokott Ssangyong technika kerül. A motorválaszték régebbi Mercedes motorok továbbfejlesztett változataiból áll, ahogy megszokhattuk. Kétliteres turbódízel, vagy 3,2 literes hathengeres benzinmotor kerülhet az új Rodiusba, amelyeket már a koreai mérnökök fejlesztettek odáig, hogy megfeleljenek az aktuális környezetvédelmi normáknak.

Azt még nem tudni, hogy mikor jut el az újdonság Európába, de az szinte biztos, hogy annak a figyelemnek a töredéke sem irányul majd rá, mint ijesztő elődjére.