Francia Opelek, német Peugeot-k

2013.01.28. 15:24

Ahogy várni lehetett, a Peugeot és az Opel nagy szabású, közös fejlesztési programot indít, hogy hosszabb távon ezzel is csökkentsék gyártási költségeiket. A végeredmény persze még messze van, de úgy hallani, minimum négy modell alapjait fektetik le közösen a német és francia mérnökök.

A Zafira utódját már Peugeot-Citroen tervezi
A Zafira utódját már Peugeot-Citroen tervezi

Úgy tűnik, az Opel rácsapott a francia gyártó új, moduláris padlólemezére, amelyet a napokban mutattak be. Erre utal legalábbis, hogy Peugeot alapokra építik az Opel Zafira utódját, és egy új, középkategóriás szabadidő-autót, amely vagy az Antara helyére, vagy az Antara és a Mokka közé érkezhet. Ugyanakkor úgy néz ki, a Mokkából készül majd Peugeot változat is, amelyet nagyrészt Rüsselsheimben fejlesztenek.

A közös projektek legfontosabbja azonban a közös kisautó-alapok kifejlesztése, amelyekre négy-öt év múlva készülhetnek el az első autók. A Peugeot segítsége ilyen szempontból jól jött az Opelnek, mivel a rüsselsheimi mérnökök nem csináltak titkot belőle, hogy a koreai Chevrolet által kifejlesztett platformot nem tartják megfelelőnek a Corsa számára. Így azonban új padlólemezt fejleszthetnek a franciákkal közösen. Az új padlólemez az együttműködés miatt olcsó lehet, és alkalmas arra, hogy a rákövetkező nyolc-tíz évben az összes B szegmensbe tartozó, azaz 3,7-4 méteres Opel, Peugeot és Citroen alapjául szolgáljon.

Az első közös modellek 2016-ra készülnek majd el, de a két fél kifejezetten hosszú távra tervez, így – feltéve, hogy semmi nem jön közbe – a következő évtizedbe nagyrészt már közösen feljesztett modellválasztékkal léphet át a GM európai részlege és a PSA csoport.