A legnagyobb visszahívás, 34 millió autót érint

2015.05.21. 20:21

Északi-Amerikában biztosan a legnagyobb volumenű visszahívást jelentették be tegnap, a Takata légzsák-beszállító és autógyártó partnerei. Csak az Egyesült Államokban 34 millió légzsákot kell lecserélni, de persze máshova is szállítottak a hibás darabokból.

A probléma nem új keletű, korábban az egyes autógyártókkal karöltve ebből a mennyiségből vagy 17 millió autót már visszahívtak. A Takata hibás légzsákjaiból tucatnyi autógyártó vásárolt, de a legnagyobb ügyfeleik a japán autógyárak, különösen a Toyota, a Honda és a Nissan. A veszélyt a légzsákokba épített piropatronok hordozzák, amelyek nedves, párás közegben a tervezett energia többszörösével robbannak fel, így a légzsák anyagán áthatolni képes fém-repeszeket indítanak az útjukra, amelyek aztán életveszélyes sérüléseket, szerencsétlen esetben akár halált is okozhatnak, és már okoztak is több alkalommal.

A monstre amerikai visszahívás várhatóan 4 és 5 milliárd dollár közti összegbe kerül majd a Takatának, de nem ez a legérdekesebb része az akciónak, hanem hogy a légzsákok cseréje éveken át folyik majd, és megjósolhatatlan, hogy míg lezajlik, még hány áldozatot szedhetnek a meghibásodott légzsákok.