Műanyagból lesznek a jövő útjai?

2015.07.14. 11:42

Két gondot oldana meg egy csapásra az új útépítési eljárás: felszippantaná a fel nem használt műanyaghulladékot, és meghosszabbítaná az utak élettartamát.

A VolkerWessels és a KWS Infra nevű vállalatok fejlesztése alapjaiban változtathatja meg az útépítés módszereit. A jelenlegi aszfalt-burkolatot és az alapozás egy részét is kiválthatja az újrahasznosított műanyag szendvics-szerkezet. A fejlesztők szerint az új útburkolat tartósabb, mint a manapság alkalmazott megoldások: az élettartama a becslések szerint háromszorosa az aszfaltburkolaténak, és -40-től 80 fokig megőrzi szilárdsági tulajdonságait. A színezhető anyagú út ráadásul kétrétegű, és magában foglalhatja az összes közmű-csövet és kábelezést, és úgy alakították ki, hogy ezek az útburkolat feltörése nélkül cserélhetők, illetve karbantarthatók legyenek.

Az új megoldás talán túl szépnek is tűnik – például nem tudni, hogy milyen egyszerűen és olcsón lehetne javítani – és az elterjedéséhez talán évtizedekre is szükség lenne. Az azonban kétségtelenül vonzó lehetőség, hogy a műanyaghulladékot ilyen hasznos célra is fel lehetne használni.