Eldőlt: kivonul Magyarországról az Uber

2016.07.13. 10:34

Győzött a taxis lobbi, már biztos, hogy kivonul az Uber Magyarországról. A közösségi alapon szerveződő személyszállítási szolgáltató már reggel kiküldte sofőrjeinek az értesítíést, délelőtt pedig hivatalosan is bejelentették a kivonulást. 1200 sofőr érintett.

A Uber magyarországi sofőrjei ma reggel kaptak levelet a cégtől, melyben tájékoztatták őket, hogy még a hónapban kivonul az országból a kaliforniai vállalat. Sajnálattal értesítünk, hogy az Uber 2016 július 24-én 12 órakor felfüggeszti szolgáltatását Budapesten - írta az autósoknak a cég. A Uber a világ 480 városában működik, Magyarországon 2014 novemberében jelent meg, tevékenysége miatt kezdettől fogva folyamatosan támadták a taxis cégek, sofőrök. A taxisok nyomásának engedve a parlament még júniusban elfogadott egy Uber-gyilkos törvényt, az lép életbe 24-én.

A Napi.hu szerint a sofőröknek küldött tájékoztató kifejti, hogy a július 24-én életbe lépő törvény miatt az Uberező sofőrök elveszíthetik a jogosítványukat vagy az autójuk rendszámát, hiába rendelkeznek szükséges engedéllyel és fizetnek adót munkájuk után. Ezek olyan kockázatok, amiknek az Uber egyetlen magyar alvállalkozó sofőrt sem szeretne kitenni - indokolták a kivonulást. 

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezetője egyébiránt délelőttre ígért sajtótájékoztatót az Uber jövője Magyarországon a július 24-én hatályba lépő jogszabály után címmel. Ezen várhatóan a kilépés hírét erősíti majd meg. 

Friss: Fekete Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, kezdettől fogva keresték a párbeszédet a döntéshozókkal, több alkalommal tettek le konkrét javaslatot az asztalra, de zéró nyitottság és zéró hajlandóság volt a döntéshozókban, hogy érdemben foglalkozzanak ezekkel. Egy kérdésre válaszolva az ügyvezető elmondta, határozatlan időre függesztik fel a szolgáltatást Magyarországon. Dolgozni fognak a szabályozás további módosításán, ha lesz igény a döntéshozók részéről erre.