A Samsungé lehet a Magneti Marelli

2016.08.04. 06:32

A Magneti Marelli 1919-es megalapítása óta a Fiat csoporthoz kötődik, de úgy tűnik, az olasz-amerikai autógyártó most túladna rajta. A Bloomberg híre szerint a tárgyalások egy ideje már folynak a Samsung Electronics és a Fiat Chrysler között, így hamarosan véglegesíthetik az üzletet.

Az üzlet mindkét fél számára komoly előnyökkel járhat: a Fiat Chrysler tőkét szabadíthat fel, míg a Samsung megerősítheti a helyzetét autóipari beszállítóként, amire a csökkenő mobiltelefon-eladások miatt szüksége is lehet. A becslések szerint mintegy 3 milliárd dolláros üzletről lehet szó, amelyet még az idén megköthetnek. A két cég között egyébként nem új a kapcsolat: a Samsung alelnöke, Lee Jae Yong, aki jelenleg a vállalat valódi irányítója, 2012 óta az Exor igazgatótanácsi tagja, azé a cégé, amely az Agnelli család érdekeltségeit, köztük a legnagyobb egy kézben összpontosuló Fiat Chrysler részvénycsomagot is birtokolja. Ez annyit jelent, hogy a Fiat és a Samsung vezetése ismerősként ülhetett tárgyalóasztalhoz, ami jócskán növeli a sikeres üzletkötés esélyét.

Úgy tudjuk, a Fiat részéről a Magneti Marelli eladásának legfontosabb oka, hogy a vállalat szabadulni igyekszik az elmúlt évek során felhalmozott adósságaitól. Jelenleg mintegy 6,6 milliárd eurós adóssága van a vállalatnak, ennek nagyjából a 40%-át fedezné a beszállító eladása.