Megölik az Audi R8 e-tront

2016.10.13. 13:05

Másfél éve kapható az R8 tisztán elektromos kivitele, de úgy tűnik, a vásárlóközönség nem harapott rá. Nem csoda, egy kicsit lassabb és sokkal drágább, mint egy Tesla Model S.

Az R8 e-tron szériaváltozatát 2015 márciusában Genfben mutatták be, és meglehetősen jó képességű villanyautónak tűnik az adatok alapján. A maximális hatótávja egy töltéssel 450 km, két villanymotorja 456 lóerőt adhat le, 3,9 másodperc alatt gyorsulhat százra, és egy 92 kWh-s akkumulátor tárolja a hajtásához szükséges energiát. Két komolyabb hátránya van, egyrészt az 1,78 tonnás tömeg, másrészt a 201 km/h-s végsebesség.

A közönség érdektelensége mégis érthető: a Tesla Model S sokkal jobban gyorsul, és sokkal olcsóbb is. Míg egy csúcs-Tesla ára úgy 122 ezer euró, addig az Audi R8 e-Tronért egymilliót kérnek. Érthető, hogy ilyen körülmények között csak néhány megszállott gyűjtőnek jutott eszébe ez utóbbit megvásárolni.

Valószínű, hogy ilyen gyártási mennyiség mellett az Audi a magas vételár mellett is vesztett némi pénzt minden egyes autón, és az az érzésünk, a VW csoport túl sokat veszít mostanság a dízelbotrányon ahhoz, hogy ezt a luxust megengedhessék maguknak.