Hamarosan kapható lesz a Porsche legenda

2017.01.03. 06:23

Manapság nagy divat régebbi modellek feltámasztása korszerű műszaki tartalommal, amilyen például a Singer Porsche 911-ese. Hasonlót tervez piacra dobni a brit Icon Engineering, csakhogy ez a cég a 70-es évek egy másik legendájából, a 917-es Porschéből épít vadiúj példányokat.

A munkát nem nagyolták el: a terveket David Piper eredeti 1969-es 917-ese alapján készítették el újra. Ez a folyamat önmagában öt évet vett igénybe, de azt ígérik, az idén már elkezdődik az első szériapéldányok megépítése. Ezek hivatalosan persze nem számítanak Porschének, de a vázszerkezet és a karosszéria megtévesztésig hasonlít az eredeti autóéra. Egyedül a hajtásláncot kell külön beszerezni az autóhoz, és mivel a motorteret ezekhez szabták, a gyártó szerint érdemes megmaradni a Porsche boxermotorjainál. Az eredeti 12 hengeresekhez hasonlót persze szinte lehetetlen beszerezni, de manapság a Porsche hathengereseiből is kihozható az egykori versenyautók 520-630 lóerős teljesítménye. Az Icon szerint az újabb, vízhűtéses Porsche motorok beszerelése sem okoz gondot.

Egy ilyen autó persze motor nélkül sem olcsó: az összeszerelt, hajtáslánc nélküli gépért 95 ezer fontot – mintegy 35 millió forintot – kérnek, azaz 40 millió alatt valószínűleg nemigen áll meg, mire elindulhat. Emellett kulcsra kész 917-esek összeállítását is vállalják, de ezeknek az ára nyilván változatos lehet, attól függően, hogy milyen hajtást rendelnek hozzájuk – a határ nyilván a csillagos ég.