Legalább egy évet késnek az új Mitsubishik

2017.03.21. 16:39

Arra ugyan lehetett számítani, hogy a Mitsubishi és a Nissan előbb-utóbb elkezdi összefésülni a kínálatát, de arra senki nem számított, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. Ám úgy hallani, hogy már közel kész Mitsubishi típusokat alakítanak át annak érdekében, hogy már a kezdetektől minél több Nissan alkatrészt alkalmazhassanak bennük. Ez pedig jelentős késést okoz a korábbi menetrendhez képest.

2

Jelenleg úgy néz ki, hogy két típus bemutatása csúszik legalább egy-egy évet: az ASX, vagy Outlander Sport utóda, amely 2019-ben érkezett volna, és a következő Outlander, amelyet 2020-ban dobtak volna piacra. Ezeknek a modelleknek még épp folyik a fejlesztése – az ASX-é valószínűleg már közel áll a befejezéshez – de úgy tűnik, a Nissan a hasonló méretű X-Trail és Qashqai alapjaira helyezné át a két típust, hogy ezzel jelentősen csökkenthessék a gyártás költségét.

Nagy kérdés, hogy egy év késés egyáltalán elegendő lehet-e egy ekkora áttervezéshez, az viszont világos, hogy a Nissan nem dobhatja piacra saját modelljeit Mitsubishinek címkézve: minimum új karosszériaelemeket kell tervezniük az új típusokhoz, hogy megőrizzék a Mitsubishi önállóságának látszatát, és ezzel a márka vonzerejét. Később persze minden Mitsubishi hasonló változásokon mehet át, de ott már nem várható érdemi késés a változtatások miatt, hisz a később bemutatkozó modellek tervezését legfeljebb éppen csak elkezdte a Mitsubishi gárdája.

Az utolsó, teljesen önálló tervezésű Mitsubishi így a nemrég bemutatott Eclipse Cross, amelyet Európában durván egy év múlva kezdenek majd forgalmazni.