Feltámad az olasz Minik gyártója

2017.05.26. 13:56

Húsz évvel azután, hogy bezárt, olasz és holland befektetők feltámasztanák az Innocentit. Nem tiszta, mit terveznek az egykor liszensz-alapú gyártásban utazó márka nevével.

Szögletesített Mini, az Innocenti Mini 90
Szögletesített Mini, az Innocenti Mini 90

Az Innocentit közvetlen a második világháború után, 1947-ben alapították. Kezdetben kismotorokat gyártottak, aztán ráálltak az autókra. A hetvenes évek első felében értek a csúcsra, akkoriban 50-60 ezres darabszámban termeltek, részben exportra. Rengeteg gyártási liszenszet használtak ötven éves fennállásuk alatt. Gyártottak Austinokat, Zastavákat, Fiatokat, legismertebb modelljük talán az ős Mini szögletesített változata, az 1974 és 1982 között gyártott Innocenti Mini 90 volt. Üzletpolitikájukról sokat elárul, hogy ennek a márkanévnek a következő generációját aztán a Daihatsu Charade alapján építették.

Innocenti Koral
Innocenti Koral

Az Innocenti hanyatlása már a nyolcvanas években elindult, de eladásaik csak a kilencvenes évek elején álltak a földbe. A márka maga 1997-ben szűnt meg, azóta nem mutatott életjelet. Az egykor Milánóban székelő Innocenti azonban most a talpra állás jeleit mutatja. Egy négy befektetőből álló cég készül feltámasztani, állítólag már egy központjuk is működik Palermóban. Hogy mit fognak gyártani, egyelőre rejtély.