2017.09.07. 15:18

Nyilvánosságra hozták az első fotókat a Kia új tanulmányáról, amely egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Eleve nehezen érthető, hogy mit keresne egy autó egy tömeggyártó standján, amely profilból, ahonnan nem látszik a jelvény és a hűtőmaszk, olyan, mintha valaki megcsinálta volna a Mercedes CLA Shooting Brake-et, sokkal jobb arányokkal.

Már a név is zavarba ejt. A Proceed nevet eddig a Cee'd háromajtós kivitele viselte, de ha most egy ilyen sportkombin látjuk viszont, az simán jelentheti, hogy a háromajtós helyett, amelynek a létjogosultsága rég nem tűnik biztosnak, valami más érkezhet a Kia kompakt kínálatába is. Mondjuk egy efféle sportkombi. Aztán ott vannak az arányok: ebben az autóban egyértelműen nem lenne hely a motornak az első tengely vonalában, vagy előtte, inkább olyan, mint a régebbi 3-as BMW-k, amelyeknek szinte nem is volt első túlnyúlásuk. Már ezért is kérdéses, hogy beleférne-e egy ilyen típus a Cee'd kínálatba.

A Kia esetében persze soha nem lehet tudni, hogy mit engednek gyártásba. A Stinger és a Soul két példa a váratlanul megvalósított modellekre, és úgy néz ki, a tervezők formában vannak. Ezzel együtt valószínűbbnek látszik, hogy ez az autó ebben a formában valóban csak egy tanulmány marad, az viszont nem kizárt, hogy a következő Cee'd generáción felbukkan néhány formai megoldása.