BMW: a Mercedes X osztály szörnyű

2017.09.14. 10:52

A Frankfurti Autószalonon sokan nyilatkoznak mindenfélét, de egy határon túl ritkán merészkednek. A BMW egyik alelnöke azonban nem bírta magában tartani a véleményét a Mercedes X osztállyal kapcsolatban.

„Ha átnéz német konkurensünkhöz Stuttgartból, azt gondolom, az a termék szörnyű. Valami sokkal komolyabbra számítana az ember. Már Genfben is láttam az autót,(akkor még tanulmányként) és már akkor is csalódott voltam. Nagyon csalódott. Ennél sokkal jobbat is tudnának, fantasztikus autókat építenek, de ez az egy csalódást keltő.” - mondta Hendrik von Kunheim, aki a BMW ázsiai és dél-afrikai régiókért felelős alelnöke a Motoring című újságnak.

A kifakadás alighanem annak szól, hogy az X osztály csak részben a Mercedes fejlesztése: az autó a Nissan Navara műszaki alapjaira épül. A német gyártó alaposan átdolgozta, kapott hathengeres motort és az övvonal alatt teljesen új karosszériát is, a rokonság azért látszik itt-ott. A Mercedes pickupja valóban nem látszik minden ízében prémium-terméknek, ám ez legalább részben annak a számlájára írható, hogy Stuttgartban a kölcsönzött műszaki alapokkal egyértelműen igyekeztek megspórolni a fejlesztési költségek zömét – alighanem sikerrel.

Az alelnök egyébként annak a lehetőségéről is beszélt, hogy a BMW is beszálljon a pickup-piacra. Azt mondja, foglalkoztak a kérdéssel, és lehetséges, hogy később bemutatnak egy efféle modellt. Ám von Kunheim szerint ez mindenképp egyértelműen prémium-termék lesz, nem úgy, mint a Mercedes platósa, és teljes egészében házon belül fejlesztik majd, az X5 vagy az X7 alapjaira.