Kötelezővé tennék a az automatikus vészféket Európában

2017.11.16. 15:57

Az Európa Parlament már szavazott a Közlekedési Bizottság javaslatairól. Most az Európai Bizottságnál a labda, amely várhatóan 2018 márciusában terjesztheti elő saját javaslatát a kérdésben.

aeb volvo

Automatikus vészfék-rendszereket ma már csaknem minden típushoz kínálnak a gyártók, de csak a beszerezhető típusok 30%-án az alapfelszereltség része. Az EuroNCAP partnere, a brit Thatcham Research kutatásai szerint a megoldással 38%-kal csökkenthető lenne a balesetek száma, de a vészfék-asszisztens még mindig nem igazán gyakori felszerelés az autóban. A Thatcham vezetője szerint ez nem is fog változni, amíg nem teszik kötelezővé – úgy tűnik, az autóvásárlók nagy része nem hajlandó felárért megrendelni az eszközt.

Európában már most is akad néhány kötelező biztonsági rendszer, ilyen a blokkolásgátló (ABS), a menetstabilizáló (ESP) és a keréknyomás-ellenőrző rendszer, és az EU politikusainak korábbi döntései alapján valószínűnek tartjuk, hogy az AEB rendszer is kötelező lesz. A kérdés inkább az, mikortól: ha jövő tavasszal az Európai Bizottság is elfogadja a javaslatot, akkor nyilván lesz még egy felkészülési időszak a gyártók számára – ez akár több év is lehet – így reálisan 2019-2020 környékén válhat minden autó alapfelszerelésének részévé az automatikus vészfék.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.