Tajvanról jön, kifújná az új Tesla orrát

2017.11.24. 13:36

Új királya van az állítólag legjobban gyorsuló villanysportautóknak: a tajvani Xing Mobility Miss R nevű autójával ígért rá az új Tesla Roadster állítólagos 1,9 másodperces 0-100-as sprintjére. Egyetlen tizeddel.

Úgy fest, Tajvan hamarosan nem csak az extrém gyorsan lopott robogót megtalálni képes hatóságáról lesz híres, de a villanysportautó-gyártásban is dobhat egy nagyot a sziget. A Xing Mobility állt a világ elé azzal, hogy ezzel a sajátos formavilágú autójával, a Miss R-rel mindenkit levernek majd a dragpályákon. Mint mondják, a sportgép kerekenként egy villanymotorral bír, összteljesítménye pedig egészen brutális, 1341 lóerő. Ha ez nem lenne elég fenyegető, állítólag tömegében is ver mindenkit, amit hol máshol spóroltak volna meg, mint az akkucsomagon.

Állítólag 1,8 másodperc kell neki a 0-100 km/h-s sprinthez és a 0-200 is megvan 5,1 másodperc alatt. Azaz a Tesla Raodstert egy tizeddel veri 0-100-on, a Mercedes AMG új szörnyetege, a Project One 2,5 és 6 másodperces adatairól pedig már kár is beszélni. Mindezek ellenére azt sugallják a fejlesztők, hogy nem csupán egy gyorsulásra kifejlesztett céleszköz lesz a Miss R, de pályázni is jókat lehet vele, sőt, szó van terepmódról is.

Normál üzemben azért lesznek hiányosságai, mert amíg a Tesla egy tisztességes, 200 kWh-s akkucsomagot pakolt mindent verő sportautójába, addig a tajvaniak autója csak 52 kWh-s lesz. Ennek megfelelően a hatótávja is kábé negyede lesz a Tesláénak: 1000 kilométer helyett 250 kilométeres hatótávról hallani, de hogy ezt nem a sprintes üzemben tudja majd egyik sem, arról vannak sejtéseink.  

Ahogy a videón is látható, egész előrehaladott projektről van szó, ennek ellenére a Xing Mobility jövőre ígéri az első működőképes prototípust, amin várhatóan már a héj is fent lesz.