Íme, a Nautilus, ami ezúttal egy autó

2017.11.30. 06:53

Los Angelesbe új luxusmodellt hozott a Ford, a Lincoln Nautilust. Jobban megnézve az autót persze hamar kiderül, hogy ez nem más, mint a korábbi MKX felújított változata, emberek számára is értelmezhető néven.

A jelenlegi MKX-et, a Ford Edge luxuskivitelű testvérmodelljét a Lincoln 2014-ben mutatta be, most pedig egy alaposabb frissítésnek vetették alá. A régi kétrészes hűtőrács helyett a mostanában használt patkóforma rácsozatot kapta meg a típus, de más lényeges változtatás nem látszik. A műszaki tartalom sem változott érdemben: a típusba kétféle turbómotor kerülhet, a 245 lóerős kétliteres négyhengeres és a 2,7 literes 335 lóerős V6-os. Mindkettőhöz nyolcfokozatú automata és stop-start rendszer jár. Korszerűsítették ezen felül az autó fedélzeti rendszereit, és biztonsági elektronikáját.

A csak Észak-Amerikában forgalmazott típussal kapcsolatos legnagyobb újdonság azonban az, hogy mostantól a neve Nautilus, ami azt jelzi, hogy a Fordnál már rájöttek, a három betűs kódok nagyon nehezen ragadnak meg az emberek fejében. A Lincoln hattagú palettáján eddig négy ilyen, hárombetűs modell szerepelt, az MKZ szedán, valamint az MKC, MKX és MKT jelzésű szabadidő-autók. Az MKX átnevezésével háromra csökken a számuk, de azon sem csodálkoznánk, ha néhány éven belül teljesen eltűnne ez a névadási metódus a márkánál, amivel a lehetséges vásárlók és a kereskedések dolgát is megkönnyíthetik.

Kívancsian várjuk, mikor jut el idáig a Mercedes, amely tucatnyi ilyen hárombetűs típusjelzést használ, vagy épp a Honda, a Toyota és a Lexus, ahol jobb ötlet híján manapság szintén megjegyezhetetlen betűcsoportokat alkalmaznak típusnév gyanánt.