Az év legbiztonságosabb autói

2017.12.08. 15:19

Törésteszteket számos szervezet készít világszerte, de ezek közül talán a legmagasabb lécet az IIHS állítja a gyártók elé. Ráadásul ezeket a teszteket az amerikai biztosítótársaságok pénzelik, így még a részrehajlás árnyéka sem vetül rájuk. Az idén mindössze tizenöt autó kapta meg a Top Safety Pick+ minősítést, ami a legjobb a kiadhatóak közül – ezek lennének azok.

IIHS Top Safety Pick + minősítést elért autók 2017-ből (Név szerinti sorrendben)
BMW 5-ös sorozat
Genesis G80
Genesis G90
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe Sport
Kia Forte (csak a szedán)
Kia Soul
Lincoln Continental
Mercedes-Benz E-Class (csak a szedán)
Mercedes-Benz GLC
Subaru Impreza
Subaru WRX
Subaru Legacy
Subaru Outback
Toyota Camry

Ahogy a felsorolásból is látszik, a listát egyértelműen a japán és koreai márkák uralják. A Hyundai csoporthoz tartozó Genesis, Hyundai és Kia modellek közül hat érdemelte ki a legjobb minősítést, ezen kívül négy Subaru és egy Toyota szerepelt még kiválóan. Európát egy BMW és két Mercedes képviseli, Észak-Amerikát pedig egy szem Lincoln – érdekes ez egy amerikai szervezet esetében. Meglepő, hogy a biztonságukról híres Volvók közül egy sem kapta meg a legjobb minősítést, bár a svéd modellek közül a tavaly vizsgáltak mindegyike elérte az egyel alacsonyabb Top Safety Pick minősítést. Ugyanígy meglepő, hogy az 5-ös BMW, amelynek egyes korábbi generációi nem épp a passzív biztonságukról voltak híresek, ott van az első tizenötben.

A felsorolt típusok egy része Európában persze nem kapható, de néhány nálunk is előfordul, így is érdemes megnézni, hogy mely típusok vették hibátlanul az IIHS tesztjeit.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.