Megmutatták a Toyota idei csodafegyverét

2018.02.09. 13:12

A Toyota eddig elég peches volt Le Mans-ban, pedig 1980 óta próbálják megnyerni a patinás versenyt. 1998-ban és 99-ben a GT-One a mezőny egyik leggyorsabb autója volt, de nem sikerült megbízhatóvá tenni, 2016-ban pedig tényleg csak a szerencsén múlt, hogy nem lett meg a győzelem.

ts050 18

Most azonban a japánok ölébe hullik a lehetőség: az Audi és a Porsche távozása után nem lesz gyári fejlesztésű konkurens, így a TS050 valószínűleg messze a mezőny leggyorsabb autójává válik, anélkül, hogy ezen különösebben dolgozni kellene. Ennek megfelelően a legújabb változat esetében a megbízhatóság javítására koncentráltak a Toyota Motorsport fejlesztői.

Kevés igazán látványos változás akad az autón, bár az orr-rész valamivel rövidebbnek tűnik a tavalyinál, ami esztétikai szempontból nem igazán segít. A TS050 persze eddig sem a szépségéről volt híres, és valószínű, hogy a változásoktól csak gyorsabb lesz a hibrid versenyautó.

Bár az idén minden a japánok sikere felé mutat, ahogy már többször is bebizonyosodott, a Le Mans-i eredmény nem vehető biztosra. Végső soron lesznek más LMP1 prototípusok is a pályán – igaz, nem gyáriak – amelyek akár esélyesek is lehetnek a győzelemre, ha a Toyotákkal az egy napos verseny során történne valami.