Te miért nem állsz meg a zebránál?

2018.02.16. 10:22

Egyre több halállal végződő gyalogosgázolás történik Magyarországon, ráadásul sok esetben a zebrán ütik el az embereket, derül ki a HVG.hu korábbi cikkéből. Míg 2015-ben 886, addig a következő évben már 940 ilyen eset történt, ezért több vidéki városban szokatlan megoldáshoz nyúltak a civilek: zászlós rendszert vezettek be a legveszélyesebb átkelőknél.

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési bizottság honlapjára ezúttal Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője írt hosszú cikket arról, hogy eddig tizenkilenc település negyvennyolc zebrájánál helyezték el azokat az élénk színű zászlókat, melyeket a gyalogosok kezükbe vehetnek, és a zászlót feltartva jelezhetik az autósoknak, hogy szeretnének átmenni a túloldalra. 

A zászlós gyalogosvédelmi ötlet külföldi példán alapul, itthon először Vácon próbálkoztak vele, majd Szentendrén és számos más településen. A Magyar Közút Zrt. egy ideig ágált az ötlet ellen, de végül feladta a harcot. 

A zebrazászló lehet az idei év legnagyobb közlekedésbiztonsági meglepetése Magyarországon, a központi hatalomnak semmilyen befolyása nincsen rá, ráadásul teljesen ártatlan ötlet, bár az apropója szomorú. 

Halász Áron cikkéből egyebek mellett kiderül, hogy a Központi Statisztikai hivatal szerint három éve az összes gyalogosgázolás több mint fele jó látási viszonyok közt, jelentős részük ráadásul egyenes úton történt. További részletekért ide kattints!

Update: A hír megjelenését követően keresett meg Pécsi Norbert a Magyar Közút Zrt. aki szerint a cég nem ágált a zászlós kezdeményezés ellen, sőt, támogatja a hasonló közlekedésbiztonsági kezdeményezéseket, de az egyeztetésekhez időre volt szükség.