Ütős tanulmánnyal megy Genfbe Giugiaro

2018.03.01. 06:07

Idén augusztusban ünnepli 80. születésnapját Giorgetto Giugiaro formatervező legenda, több stúdió alapítója, mai napig aktív dizájner. A születésnap alkalmára és egy kínai megrendelő kérésére készült ez a Sybilla nevű tanulmány, amit már a jövő héten induló Genfi Autószalonon kiállítanak.   

Giorgetto Giugiaro a hatvanas évek óta dolgozik a legnagyobb autógyártóknak az Alfa Romeotól a Volkswagenig (jelentősebb munkái itt vannak egybeszedve). Pályája nagy részét az Italdesign Giugiarónál dolgozta végig, aminek névadó alapítója volt, majd miután 2015-ben eladta utolsó részesedését is a cégből az Audinak fiával, Fabrizióaval közösen megalapították a GFG Style nevű dizájnstúdiót. A Sybilla már annak a szülötte. 

A tanulmány gyökere Giugiaro pályájának kezdetéig nyúlik vissza, az 1963-as Chevrolet Corvair Testudo tanulmány a szellemi előd, amihez a nyolcvanhoz közeli tervezőnek anno kezdőként sok köze volt. Az öt méternél is hosszabb luxusautó legnagyobb húzása a hátul felfelé nyíló, elöl előre csúszó tetőpanel. Az utasokat állítólag fényre sötétedő üveg védi a megföléstől, míg az általános komfortot a teljesen sík padló, azaz az ennek köszönhetően minden irányba tologatható ülések fokozzák.

Az autót Genfben mutatják meg a nagyvilágnak, aztán még az is lehet, hogy használja majd megrendelője. Hajtás legalábbis lesz benne, kerekenként egy villanymotor hajtja, sőt, egy kínai vállalttól érkezik bele fejlett önvezető rendszer is.