Válassz: hely kell vagy stílus?

Genfi Autószalon 2018 – BMW X4, 2 ActiveTourer

2018.03.09. 11:00

Gyanútlanul sétálok a BMW genfi standja felé, de hirtelen akkora fújtató orrlyukakba botlok, hogy kissé visszahőkölök. Aztán leesik: régi ismerősről van szó, és nem is orrlyuk, hanem egy pár vese mászik az arcomba, az X7 iPerformance tanulmányé. Óriási SUV, nagy SUV, kis SUV - ezek mennek most nagyon a BMW-nél, na meg a gyönyörű M8-as. Ha pedig már a hobbiterepjárók tengerében próbálunk eligazodni, akkor nézzük csak meg az X4-est.

Nemrég már vezettük az új X3-ast, az X4 pedig azzal közös alapokra épül, és ahhoz hasonlóan nem modellfrissítésről, hanem generációváltásról van szó. Lehet persze kukacoskodni, hogy alig látunk különbséget az elődhöz képest, de érdemes elveszni a részletekben. Változott a fényszóró, másabbak a vesék, amelyek légáramlás-szabályzó rácsozatot kaptak. Átgyúrták a lökhárítót, beszerelték a hangszigetelt szélvédőt - magyarul az X3 képére szabták az X4-est is.

A két modell a sziluettet és a fart nézve válik el egymástól: az X4 gyakorlatilag egy kupésított X3-as, ha ebben a műfajban lehet ilyet mondani, stílusosabb, elegánsabb. Érdekes kérdés az, hogy mi szükség lehet a kupétetős SUV-okra, hiszen ilyen autót elvileg a legtöbben azért vesznek, hogy egyrészt biztonságban érezzék magukat a robusztus, magas felépítésű úthengerben, másrészt meg hogy el is férjenek benne. Oké, elöl persze ebben is el lehet, az meg kit érdekel, ha hátul nyomorognak?

Beültem az X4 hátsó sorába, és bár 181 centimmel közel sem mondanám magam óriásnak, azért a fejem búbja már belesúrolt a tetőkárpitba, jelentősen rontva a komfortérzetemet. Pedig az X4 amúgy egyáltalán nem kicsi: hossza 8,1, tengelytávja 5,4 centivel nőtt - nincs is panaszom a hátsó lábtérre, a kérdés inkább fejben dől el.

A beltér is épp olyan, ahogyan az X3-ból ismerjük: a vezető felé fordított középkonzol tetején 10,25 colos központi kijelző ül, a műszeregység pedig virtuális, de a sebesség- és a fordulatszámmérő krómkeretét meghagyták. Rendelésre kapunk head-up displayt is, és felszereltségtől függően egy sor kényelmi vagy vezetéstámogató extrát. Az anyagok tapintásra és szemre is jók, ez a pirosas varrás és ajtókárpit is adja, kimondottan jót tesz egy autónak, ha belülre is jut a kaszni színéből.

A bevezetéskor, illetve nem sokkal azután háromféle benzines és négyféle dízel alkotja a motorkínálatot. Az alapot a kétliteres, négyhengeres xDrive 20i jelenti (184 LE), ugyanennek a motornak az erősebb változata az xDrive 30i-ben 252 lóerőt tud. A csúcs a sorhatos M40i lesz 360 lóerővel. Dízelből lesz xDrive 20d 190 lóerővel, xDrive 25d 231 lóval, valamint hathengeres xDrive 30d 265 lóerővel és az M40d 326-tal.

Persze nem minden családos ember ugrott rá a nagy SUV-divatra, vannak még, akik az egyterűre esküsznek. Nekik lehet jó a 2-es Active Tourer és az abból hétülésessé toldott Gran Tourer. Ez mondjuk nekem BMW-ként értelmezve kicsit idegen, de ha valakinek történetesen prémium egyterű kell, hát lelke rajta. Most mindenesetre megújult ez is.

A modellfrissítés kevés változást hozott: mások a vesék, a lökhárítók alsó műanyagelemei, az első ködlámpák. Belül kicsit jobban a vezető felé fordították a középkonzolt, és frissítették az infotainment-rendszert is.

A 2-es Active Tourer nem egy nagy hodály, akinek a hobbiterepjárók éppen a nagy méret és magas építés miatt idegenek, simán lehet, hogy ezt fogja szeretni. Elöl-hátul rendben van a helykínálat, bár nem olyan terpeszkedős, mint mondjuk egy X3, de a 2,67 méteres tengelytáv nemcsak egy üres katalógusadat, a hátsó lábtér valóban jó. A Gran Toureré még hosszabb, 2,78, a második üléssorban pedig - azt mondják - három gyerekülés is elfér egymás mellett. Mivel ezeket elég nehéz lett volna kézipoggyászban elhozni, kipróbálni nem tudtuk.

Az egyterű 2-es BMW-khez három- és négyhengeres, benzines és dízelmotorokat választhatunk. Az Active Tourernél 109-től 231, a Gran Tourernél 109-től 192 lóerőig skálázódnak a teljesítményszintek. Váltóból háromféle szerepel a kínálatban: hatfokozatú kézi, hétgangos duplakuplungos és nyolcas Steptronic. Újdonság a 225xe iPerformance, vagyis a plug-in hibrid kivitel. Ebben az 1,5-ös, háromhengeres, 136 lovas turbómotor hatgangos Steptronic váltón keresztül hajtja az első kerekeket, a hátsókra egy 88 lovas villanymotor jut. A rendszerteljesítmény 224 lóerő, a maximális nyomaték 385 newtonméter. Tisztán elektromos üzemben 45 kilométert tud menni egy töltéssel.

Biztonsági és kényelmi extrákkal sem spóroltak: van adaptív tempomat Stop&Go funkcióval, amely 140 km/h-ig képes dolgozni, van sávelhagyás-figyelmeztető, és 60 km/h-ig működik a gyalogost, autót és motorkerékpárt is felismerő automatikus fékezőrendszer.

Rengeteg friss tartalom a genfi szalonról:

Keresztben a sikoltó családdal
435-tól 639 lóerőig szerénykednek a nyomorult teljesítményadatok, szánalmas, 3,1-4,4 másodperces nullaszázakról beszélünk, és ha ezek után még bírja gyomorral a família, van drift gomb is.
Toporgó jövő
Ha egy marslakó a genfi szalon alapján ismerné meg a földi autós kultúrát, simán hihetné, hogy mi, emberek csupa elektromos és hidrogénhajtású kocsival járunk. Képeinken a másik világ.