Teleszórják a bolygót a Harvey hurrikán vízkáros autóival

2018.04.08. 14:35

A tengerentúlon kapnak új esélyt Harvey vízkáros autói – írják amerikai lapok a fél éve pusztító hurrikán után hátrahagyott sérült, megázott autókról. Mivel ők írják, a tengerentúlt tessék úgy érteni, hogy az USA-n kívülre kerülhet ez a több százezer autó: Európa remélhetőleg kimarad. 

ber

Fél éve már, hogy Harvey végigment Texason, majd Louisianán 125 milliárd dolláros anyagi kárt és 107 áldozatot hagyva maga mögött. Na meg rengeteg vízkáros autót. Szeptemberben már írtunk az addigra kupacokba parkolt autókról, az óriási versenypályák füves placcain kialakított lerakatokról, ahova begyűjtötték a sérült, ázott autókat. Ezekben, illetve az efféle gyűjtőkben végezték aztán a biztosítótársaságok a kárfelméréseket és végzik most is, de az autók jó része már túl van ezen és értékesíthető.

bet

Nem tudni pontosan, összesen hány autó érintett, de csak Houston térségében hatszázezer sérült/vízkáros autóról ír az amerikai sajtó. Mivel a tulajdonosok kártalanítása sok helyen már folyamatban van, egy részüket elkezdhették kiárusítani. Sokról már most tudni, hogy ázsiai, afrikai és közel-keleti célállomásokra szállítják, némelyiket mint sérült használt autót, némelyiket mint alkatrész-donort értékesítettek. Valószínű az óriási mennyiség miatt a szokottnál is olcsóbban, így kerültek versenybe a harmadik világ országai, ahol az olcsó munkaerőnek hála a legtöbb gazdaságosan helyreállítható. Ahogy azt az amerikai lapok is megjegyzik, a szegény fejlődő országokban várhatóan az összes vízkáros visszakerül az utakra előbb-utóbb, még a donorok is, írjon bármit a biztosító társaság az autó papírjaira.   

Update: Jelentkezett egy Amerikában élő magyar autókereskedő, aki úgy tudja, igenis jutott Európába Harvey autóiból.