A beiktatásra elkészült Putyin limuzinja

2018.05.08. 12:05

Sokan kételkedtek benne, hogy a Kortezs, az orosz közpénzből fejlesztett reprezentációs liumuzin, amely az állami S600-as Mercedeseket váltja majd, elkészül Putyin beiktatására, de a 2012 óta zajló fejlesztés első eredményét tegnap nyilvánosan is bemutatták.

Ez itt egyértelműen a legnagyobb és legdrágább változat, és bár részleteket egyáltalán nem közöltek, az is teljesen egyértelmű a felvételek alapján, hogy páncélozott változatról van szó. Az ablakok és ajtók vastagsága legalábbis erről árulkodik, és egyébként is elképzelhetetlen, hogy ne az elnök biztonsága lett volna a legfontosabb tervezési szempont.

Nem túl feltűnő, de olyan, mintha még akadnának kidolgozatlan részletek az autón, például a hátsó lámpák, amelyek nem igazán passzolnak a forma egészéhez. A Kortezs karosszériája egyébként érdekes módon nagyon kevéssé mozgott menet közben, pedig a tömege a páncélzat miatt biztosan meghaladja a 2,5 tonnát, ami arról árulkodik, hogy kőkemény rugózást kaphatott ez az első elnöki példány.

Az egész fejlesztés tulajdonképpen ezért az egy autóért indult hat éve, de mivel egyetlen autó miatt pénzelni a fejlesztést túl drága lett volna még az orosz költségvetés számára is, ezért hamarosan jönnek a polgári változatok is. A nyár végi Moszkvai Autószalonra várható, hogy bemutatják a rövidebb négyajtóst, de később várható egy hétszemélyes egyterű is, afféle testőr-szállító kivitel.

A korábbi hírek szerint a fejlesztésben az oroszok segítségére volt a Porsche, onnan származik a típuscsalád moduláris műszaki alapja is. Ebbe a csúcsváltozatba állítólag 850 lóerő körüli teljesítményű turbós tizenkét hengeres motor kerül, de a kisebb Kortezsekbe valamiféle V8-ast építenek majd. Összesen ötezer ilyen orosz luxusautó megépítését tervezik, de nem sietik el a dolgot: évente csupán néhány százat gyártanak majd, így mire elkészül az utolsó példány, eljön az ideje a következő generáció bemutatásának is.