A Nissan is kidobja a dízelmotorjait

2018.05.08. 11:10

A Nissan is bejelentette, hogy fokozatosan kivezeti az európai piacról dízelmotoros személyautóit. Korábban egyedül a Toyota szánta el magát hasonló lépésre, a Nissan azonban jóval kisebb kockázatot vállal a döntéssel, mint japán riválisa.

nissandci

„Láthatjuk, ahogy a dízelmotoros modellek eladása csökken, de ennek ellenére sem hisszük, hogy ezek rövid távon eltűnhetnek a piacról... Európában, ahol eddig a legtöbb dízelmotoros autót adtuk el, villanyautó-fejlesztéseink lehetővé teszik, hogy fokozatosan megszüntessük a dízel-kínálatunkat, modellválasztékunk megújításának ütemében.” - mondta a Nissan szóvivője.

A Nissan tavaly 128 ezer dízelmotoros személyautót értékesített, ami durván 16%-a az összes személyautó-eladásuknak a régióban. Természetesen, ahogy a Toyota, a Nissan is megtartja a dízelmotorokat a pickupjaiban és haszonjárműveiben, így a Navara és az NV200 továbbra is elérhető marad dízel-kivitelben.

A japánok egyébként mindezzel nem vállalnak nagy kockázatot, hisz személyautó-dízelmotorokat évtizedek óta – lényegében a Renault-Nissan szövetség megalakulása óta – nem fejlesztenek, ezeket a Renault-tól kapják, beépítésre készen. Azaz ha újra divatba jönnének a dízelmotorok Európában, a cég minimális ráfordítással újra dízelesíthetné épp aktuális típusait.

Valószínű, hogy a dízel-személyautók iránti kereslet látványos csökkenése nyomán később más, Európában kevésbé erős gyártók is hasonló döntést hozhatnak. Ugyanakkor létezik egy ellenkező irányú törekvés is: a legnagyobb dízel-forgalmazók, köztük a VW-csoport és a Mercedes egyelőre a technológia továbbfejlesztésével és megtisztításával próbálkozik, hátha ezzel megfordíthatják az eladások csökkenését.