Újragyártották a legelső Porschét

2018.05.24. 12:23

Az első, Porsche nevet viselő autót 1948 június 8-án állították forgalomba – ez az a nap, amelyet a márka születésnapjának tekintenek. És közeleg a 70. születésnap, amelyre méltó módon szeretnének emlékezni. Ám az első autó, bár megvan, a gyáriak szerint nincsen felújítható állapotban.

Úgy fogalmaztak, hogy bár az autó megvan, az eredeti állapot nem állítható vissza. Az évek során többször összetörték, javították, sőt, át is alakították a legelső 356-ost, így valószínű, hogy bármekkora erőfeszítést is tettek volna, nem tudták volna visszaállítani az 1948-as állapotát. Ezért inkább az eredeti gyártási eljárásokkal építettek egy vadonatúj autót.

A beszámolók szerint a karosszéria legyártása annak idején kb. két hónapot vett igénybe, de most először fel kellett készülni, hogy a lehető legpontosabban reprodukálhassák az ős-Porschét. Így 3D-szkenneléssel megalkották a fennmaradt autó modelljét, azt összevetették az eredeti tervrajzokkal, illetve a régi fotókkal, és kialakítottak egy olyan változatot, amely a lehető legközelebb áll a legkorábbi állapothoz. A folyamat így mintegy nyolc hónapot vett igénybe.

Ahogy az a képeken is látható, kifejezetten egyszerű, kétüléses kis roadsterről van szó, amelyet egy 1,1 literes, 40 lóerős VW Bogár motor mozgatott. Ám az 585 kilogrammos üres tömegű gépet ez a pici négyhengeres is egész jól mozgatta. A Porsche lényegében ennek a koncepciónak köszönhette kezdeti sikereit: legfeljebb átlagos teljesítményű autókat kínáltak, de nagyon könnyű felépítménnyel, így ezeket mégis jobb volt vezetni, mint sok nagyobb és drágább sportkocsit.

Az első Porsche másolatát hivatalosan május 31-én mutatják be Berlinben, ahonnan világ körüli útra indítják.