Kiderült, mit tud a villanymotoros Mercedes Sprinter

2018.05.29. 10:32

Februárban csak annyit jelzett a Mercedes, hogy az új Sprinterből készül elektromos változat is, most azonban az is kiderült, hogy ez mire is képes.

Az eSprintert kétféle akkumulátorral kínálják majd. A kisebbik 41,4 kWh-s, ugyanaz, ami az elektromos Vitóba is kerül. Ezzel a nagyobb testű Mercedes a legrosszabb esetben, azaz teljes terhelés mellett, hideg időben is 115 km-t tehet meg egy töltéssel. A nagyobbik akku 55 kWh-s, ezzel már garantálják a 150 km-es hatótávot, de cserébe a nagyobb akkucsomaggal 1040-ről 900 kg-ra csökken a terhelhetőség.

Egy töltés az autó saját töltőjével egyébkénty 6-8 órát vesz igénybe, egyenáramú gyorstöltővel viszont 45 perc alatt tölthetők az akkumulátorok 80%-ra. A hajtás többi eleme egyébként szintén az eVitóéval azonos: ugyanaz a 84 kW-os, vagyis 114 lóerős és 300 Nm csúcsnyomatékú motor kerül az autóba. A vevő választhat, hogy milyen csúcssebességgel kéri az eSprintert, 80 km/h-ssal vagy 120 km/h-ssal. Az előbbi értelemszerűen jobb hatótávolságot garantál, az utóbbival viszont gyorsabban lehet haladni az autópályán.

Az eSprinterrel már a második elektromos haszonjármű jelenik meg a Mercedes kínálatában, és hamarosan jön a harmadik is, a Renault Kangoo Z.E. német megfelelője, az eCitan is. Így a cég az elsők között kínál teljes elektromos furgon-palettát azoknak a cégeknek, amelyeknek kifizetődhet a magasabb ár az adókedvezmények és az alacsonyabb fenntartási költségek miatt.