Megszűnik az Alfa sportkupéja

2018.06.28. 12:02

Az Alfa Romeo egyetlen sportmodellje, a 4C egyszerűen túl drága ahhoz képest, amit mutat, így nem csoda, hogy a Porsche Boxster és Cayman mellett nemigen rúg labdába. Most még csak a kínálat egyszerűsítésére készülnek, ha igazak a hírek, de a típus utódlása kapcsán is gyanúsan nagy a csend.

alfa4c (51 of 73)

Az első áldozat állítólag a 4C kupé változata lesz, amelyet 2019-től már nem gyártanak, - csak a Spider marad a kínálat része - és ezt már az eddigi kereslet is indokolja. Tavaly Európában 871, az Egyesült Államokban 406 példány fogyott a 4C-ből, és ezért tényleg felesleges két típusváltozatot gyártásban tartani, még ha nincs is köztük nagy eltérés.

Az Alfa sportkocsijával az a legnagyobb probléma, hogy néhány alkatrésze egyszerűen túl jó: a karbonszálas vázszerkezet például versenyautókban is megállja a helyét, de egy ilyen, 240 lóerős utcai sportautóba egyszerűen túlzás. Ennek köszönhetően az ára is indokolhatatlanul magas.

A 4C sorsa hosszabb távon sem látszik biztosítottnak, a Fiat csoport terveiben ugyanis nem szerepel az utódja. Helyette két másik sportmodellt ígértek be, a 600 lóerős GTV-t, amely várhatóan a Giulia kétajtós változata lesz, illetve a 8C következő generációját, amely valószínűleg jóval drágább lesz a 4C-nél, de műszakilag jóval kiegyensúlyozottabb is.