Több pénzt kér a Tesla a Model 3 megrendelőitől

2018.06.29. 16:00

Több mint 400 ezren rendelték meg a Tesla Model 3-at, tőlük kér most 2500 dollárt a gyártó, megerősítésként. Mellesleg ez újabb egymilliárd dollár bevételt is jelent.

A pénzügyi mérleg alakulása alapján sokan temetik a Teslát, de úgy néz ki, a kaliforniai cég nem fogyott még ki az ötletekből. Most úgy igyekeznek pénzhez jutni, hogy az eddigi foglaló mellé még egy kis pénzt kérnek azoktól, akik a Model 3-asukra várnak. Így aki tényleg szeretne ilyen autót, az az eddigi 1000 dollár – mintegy 283 ezer forint – mellé le kell, hogy tegyen további 2500-at, ami úgy 708 ezer forint a mai árfolyamon számolva.

Ha mindenki fizetne, azzal bő egymilliárd dollár kerülne a cég számlájára, de ez persze nem vehető biztosra, sőt, egy ilyen lépés el is riaszthat néhány érdeklődőt, aki vissza is kérheti az eddig kifizetett pénzét. Néhány százmillió dollár friss tőkére azonban így is számíthat a cég.

Úgy tudjuk, aki Model 3-asra vár, az jelenleg háromféle lehetőség közül választhat. Vagy a már gyártásban levő Long Range kivitelek egyikére fizet be – ezt veheti át a leghamarabb – vagy a még drágább Performance-t választja, amelyre szintén vesznek már fel megrendeléseket, vagy ragaszkodik a 35 ezer dolláros alapmodellhez, amelyről egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdhetik a gyártását.

A gyáriak állítólag még mindig küzdenek a típus gyártásának felfuttatásával: Elon Musk azt ígérte, hogy néhány héten belül elérik a heti 5000-es határt, bár a Bloomberg információi szerint június végén még csak heti 3400 autót tudtak előállítani.