Elhunyt Sergio Marchionne

2018.07.25. 14:43

Sergio Marchionnét múlt hét végén műtötték nem részletezett vállproblémák miatt. A beavatkozás során komplikációk léptek fel, állapota rosszabbodott, ekkor át is vette a cégcsoport irányítását Mike Manley, a Jeep főnöke.

null

A kanadai olasz Marchionne 2004-ben vette át a Fiat vezetését. Neki köszönheti a Fiat, hogy újra nyereségessé tudott válni, a Chrysler-csoport megszerzése és integrálása is a nevéhez fűződik. Egészen 2006-ig a Ferrari is az irányítása alá tartozott. A tervek szerint jövőre adta volna tovább az ügyvezetői feladatokat.

A Fiat Chrysler jelenleg kritikus időszakon megy keresztül. Nyereségének jelentős részét a Ram és a Jeep márkáknak köszönheti a cégcsoport. A Fiat, a Dodge és a Chrysler eladásai egyáltalán nem szárnyalnak. Jelentős lemaradásban vannak Kínában, lényegében nincsenek jelen a hatalmas piacon. Autóik háromnegyedét Észak-Amerikában értékesítik, ahol a teljes autóipar nehézségekkel küzd. Ráadásul az egyre inkább megkerülhetetlennek tűnő alternatív hajtások és az önvezetés terén is nagy a hátrányuk. Marchionne tizennégy év alatt újra versenyképessé tette az olasz-amerikai vállalatot, de a jelenleg is zajló autóipari változásokra egyelőre nincsenek igazán felkészülve.