Ezért veszélyes a félig önvezető autó

2018.09.04. 11:32

Tudósok azt vizsgálták, hogy mennyi ideig tart egy átlagos sofőrnek átvenni egy autó irányítását, ha előtte épp másra koncentrált. A végeredmény átlagosan 6 másodperc lett.

onvezet0

Átgondolva a dolgot ez meglehetősen félelmetes adat: azt jelenti, hogy ha az autó figyelmeztet, majd azonnal átadja az irányítást, hat másodpercig nem vezet senki, ami 50 km/h-val haladva 80 méter út megtételét jelenti érdemi irányítás nélkül. Ha az autó előtt ilyen távon nem egyenes és üres út van, akkor nagyon nagy a baleset bekövetkezésének a valószínűsége.

A vizsgálatot egyébként szimulátorban végezték: az alanyoknak 45 perc alatt hat alkalommal adta vissza a 3-as szintű önvezető rendszer az irányítást, miközben egy tableten játszhattak. A tesztalanyokat két csoportra osztották: az egyik 4, a másik 6 másodperccel azelőtt kapott figyelmeztetést, amely egy potenciális baleseti forrás közeledését jelezte. Az utóbbi csoport tagjai sokkal jobban átlátták a helyzetet, és hatékonyabban reagáltak.

A vizsgálatot végző SWOV korábbi kutatásai azt mutatták, hogy a 3-as szintűnél nagyobb önállóságú önvezető rendszerek elterjedése még több évtizedig tart majd. Ez a mostani vizsgálat viszont arra mutat rá, hogy amíg ez nem következik be, a saját érdekünkben akkor sem figyelhetünk másra menet közben, csak az útra, ha épp az autó vezet.