Megmutatták az első vietnámi luxusautókat

2018.09.10. 15:48

Még az év elején hallhattunk először a Vinfast autókról, amelyeket Vietnam legnagyobb ingatlanfejlesztő cége, a Vingroup rendelt meg. Most közölték róluk a legelső képeket, és hamarosan élőben is bemutatkoznak.

A nagyobb modellek fejlesztését a Pininfarinára bízták, és a képek alapján úgy néz ki, el is készült két kiállítható autó, bár ránézésre azt mondanánk, ezek elég alaposan megváltoztatott burkolatú BMW-k lehetnek. A Vinfast Sedan egy átdolgozott, előző generációs 5-ös BMW-nek látszik, míg a SUV erős X3-as jelleget mutat. A karosszéria burkolóelemei persze sehol nem stimmelnek, és mindkét autó sajátos orr-részt visel csíkszerű, LED-es fényszórókkal, de hát épp ez volt a Pininfarina dolga: tervezni valamit, ami önálló vietnámi járműként is megállhatja a helyét. Az olaszok profi munkát végeztek, csak néhány részlet maradt, amely árulkodhat. Ilyen a Sedan ajtópaneljeinek kontúrja, a tetővonalak, vagy a SUV oldalablakai – ezeket talán túl komplikált lett volna megváltoztatni.

A hivatalos változat persze az, hogy teljesen önálló konstrukció mindkét autó, így is mutatkoznak be október 2-án a Párizsi Autószalonon, mint a Vinfast első önálló típusai. Akkorra elvileg tisztességes nevet is találnak a két típusnak. A tervek nagyszabásúak: elvben néhány év, és lesznek olcsóbb személyautók, elektromos buszok és villanyrobogók is, mindez olyan színvonalon, hogy sikerrel exportálhassanak is az autókból.

Picit hihetetlennek tűnik, hogy az, amihez Japánnak és Dél-Koreának alsó hangon negyven évre volt szüksége, és a Kínaiaknak sem jött össze húsz év alatt – megtanulni professzionális módon személyautót fejleszteni és gyártani – azt Vietnámban megoldják két-három év alatt. De várjuk ki a történet végét, hisz lehet, hogy hamarosan csodát látunk.