Már letölthető az okostelefonos kárbejelentő

2019.01.08. 13:40

A Magyar Biztosítók Szövetsége történelmi mérföldkőről beszél annak kapcsán, hogy már a kárügyintézéshez sem kell többé papírra rajzolgatnunk. Elkészült az applikáció, amellyel okostelefonon is elintézhető a kárbejelentés, átadva a múltnak a kék-sárga kárbejelentő fizikai formáját.

ekar

Ezzel remélhetőleg elmúlik az a kellemetlen jelenség, amikor a baleset egyik résztvevőjénél sincs formanyomtatvány. A MABISZ 13 tagbiztosítójának összefogásával kialakított alkalmazás az ekar.hu címen Androidra és iOs-re is elérhető, azaz a korszerű okostelefonok döntő többségén használható. Ráadásul nem is nagy, a 40 MB alatti fájl néhány pillanat alatt feltehető akár a baleset helyszínén. Kárbejelentés egy és két telefonon is kezdeményezhető. Természetesen akárki is tölti ki a bejelentőt, e-mailben mindkét résztvevő PDF formátumú másolatot kap az eredményként keletkező nyomtatványról, amelyet a rendszer a biztosítók felé is továbbít.

A MABISZ kiemeli, hogy az új applikációval csökkenthetik a hiányosan kitöltött, és így sokszor akár évekig húzódó kárrendezést eredményező baleseti bejelentők számát. Például valószínűtlen, hogy az így kitöltött bejelentéseket ne írná alá mindkét fél, hisz a részben kitöltött bejelentőt nem fogadja el az app. Alighanem csökkenhet a rendőri beavatkozást igénylő esetek száma is – ha nem történt személyi sérülés, és nincs vita a felek közt a felelősség kérdésében, akkor egy baleset ügyintézése rendőr nélkül is megoldható – ami a hatóságok és a baleset résztvevői számára is egyszerűsítheti és gyorsíthatja az eljárást.