Egyedi modellel búcsúzik a Maserati sportkocsija

2019.11.12. 13:48

Úgy néz ki, a ma ismert olasz sportkocsik végnapjaikat élik. Az Alfa Romeo 4C-é mellett a Maserati Gran Turismo gyártását is most fejezik be. Az utódmodellt már beígérték, de legkorábban 2021-re készülhet el, addig viszont csak négyajtós modelleket kínál a Maserati.

A Gran Turismót a Zéda nevű egyedi járművel búcsúztatják: ez különleges fényezésében tér el a többi példánytól. Az orra a jellegzetes Maserati-kék, de hártrafelé az acélszürke árnyalatain keresztül egészen a fehérig világosodik a festés.

Maserati-viszonylatban a Gran Turismo és a Gran Cabrio nem volt sikertelen modell, bár a 12 év alatt eladott kb. 40 ezer példány alapján azért szupergyakorinak sem mondanánk. Az utódjáról egyelőre annyit mondtak, hogy a megszokott dinamikát hozza majd, és terveznek belőle tisztán elektromos változatot is, nagy hatótávval és szupergyors töltési sebességgel.

A Gran Turismo végzetét egyébként valószínűleg az okozta, hogy ez volt az egyik utolsó, nagy szívómotorral gyártott sportkocsi. Ezek pedig eléggé sokat fogyasztanak, így túlzottan is megemelik a Fiat-Chrysler szén-dioxid-kibocsátási átlagát, amelyet jövőre be kellene vinni 95 g/km alá. Valószínűleg ez az oka, hogy a típus nem maradhatott gyártásban az utód bemutatásáig.