Autózhatunk a kijárási korlátozás idején?

2020.03.27. 11:56

Update: A rendőrség állásfoglalása szerint nem korlátozzák az autóközlekedést, így a kormányrendeletben felsorolt célokból lehet autózni és akár a természetbe is kimehetünk autóval. Részletek ide kattintva!

Az új kormányrendelet a társadalmi érintkezést igyekszik minimalizálni a járvány elszabadulásának megelőzése érdekében, ennek megfelelően nem gördít akadályokat a gépjármű-közlekedés elé, feltéve, hogy valaki alapos indokkal hagyná el a lakóhelyét.

emptyroad

A törvény az alapos indokok közé sorolja az üzemanyag-töltőállomás, illetve a gépjárműszerviz felkeresését, azaz olyan helyszínekét, amik a gépjárműhasználat fenntartásának feltételeit biztosítják. Ugyanakkor autóval is csak alapos indokkal indulhatunk el otthonról. Arról, hogy tételesen mi számít ilyennek, arról itt tájékozódhat.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a szabadidős célú közlekedést a törvény kifejezetten gyalogosan engedélyezi egyedül, vagy az egyazon háztartásban élőkkel közösen. Magyarul aki kocsival viszi a családot kirándulni, vagy csak kimenne csapatni az üres utakra a verdával, az szombattól tilosban jár.