A szentgotthárdi Opel is készen áll az újraindulásra

2020.04.14. 16:54

Pontos dátuma még nincs az újranyitásnak, de az Opel szentgotthárdi gyárában megtörténtek az ahhoz szükséges szigorított egészségvédelmi intézkedések, így az Üzemi Tanács, a szakszervezetek és a munkavédelmi képviselők támogatásának hála az üzem készen áll az indulásra – írja közleményében a PSA.

cimlapfoto

Mint a közleményben írják, a március közepén indult leállás óta az Opel Szentgotthárdnál folyamatosan dolgoztak egy szigorított egészségvédelmi protokoll bevezetésén. Az egészségügyi szakszolgálattal és a dolgozói érdekképviseletekkel közös egyeztetések alapján intézkedések széles körét vezették be és auditálták azért, hogy meggyőződjenek ezek maradéktalan végrehajtásáról. Ez az egészségvédelmi protokoll több mint 100 intézkedést tartalmaz, lefedve a vállalatcsoport minden tevékenységét, úgy a termelést, mint az irodai munkát.

Az intézkedések közé tartozik többek között a testhőmérséklet önellenőrzése, a védőszemüveg és a napi szinten kiosztott higiéniai maszkok viselése, a biztonságos távolság betartása és ennek jelölése a munkaállomásokon és a pihenő helyeken, az ajtók nyitva tartása (kivéve a tűzvédelmi ajtókat) a kilincsek érintésének kiküszöbölése végett, a szerszámok és munkafelületek fokozott tisztítása, a beérkező alkatrészek „pihentetése”, műszakváltások megfelelő ütemezése a műszakok esetleges találkozásának elkerülése végett.

A munkavállalók képviseletében a gyárban működő szakszervezetek, az Üzemi Tanács, a Munkavédelmi Képviselők és a gyár vezetősége megállapították, hogy a bevezetett intézkedések magas szintű védelmet nyújtanak és lehetővé teszik a termelés újraindítását. De hogy az mikor lesz, arra még nincs időpont, a közlemény szerint az ezzel kapcsolatos döntés az autópiaci helyzet alakulásától, valamint a hivatalos szervek esetleges további korlátozó intézkedéseitől függ.

A Mercedes és a Suzuki a korábban bejelentett terveik szerint jövő héten nyitja újra magyarországi üzemeit. Az Audinál kedden már elindult a munka. Igaz, ott is csak fokozott óvatosság mellett és leginkább karbantartói feladatokkal.