Mozaik utca: 250 milliós fogás, 20 érintett, korrupt vizsgabiztosok

2020.07.07. 14:24 Módosítva: 2020.07.08. 17:14

Július 7-én, reggel rendőrautók érkeztek a budapesti Mozaik utcában található hatósági műszaki vizsgaállomásra. A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata miatt zár alá vették a helyet, miután a vizsgaállomást felügyelő kormányhivatal feljelentést tett visszaélés gyanúja miatt. Az ügyészség másnap kiadott közleménye szerint a vizsgaállomás emberei összefonódtak az autós alvilággal, 250 millió forint összértékű lefoglalásról, tizenkét belsős érintettről és összesen húsz gyanúsítottról írnak a hivatalos közleményben.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást és további bizonyítékokat kerestek a tegnap, a budapesti Mozaik utcában található nagy, állami műszaki vizsgaállomáson, ahol motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat hajtottak végre.

Az akció során húsz ember került képbe, köztük műszaki vizsgáztatók és hivatali ügyintézők, illetve autónepperek "abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásával összefüggésben."

A gyanú szerint a korrupciós kapcsolatrendszerben érintett ügyintézők és vizsgáztatók a hivatalos díjon túl a jármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásáért, vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért. Ezzel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintnyi kenőpénz cserélt gazdát. Korábban részletesen megírtuk, hogy milyen sokféle módon lehet kijátszani a vizsgaszabályokat. A mostani ügy megértéséhez érdemes elolvasni ezt a cikket is.

Az akciót a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség hajtotta végre. A kutatások során készpénzt, több ingatlant, autókat, valamint bankszámlákat foglaltak le, illetve zároltak. Összesen, megközelítőleg 250 millió forintnyi értékről van szó.

Az ügyészség tizenkét kormánytisztviselőt vett őrizetbe és tizenegy személy esetében indítványozza a letartóztatást. Erről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a ma és holnap dönt.

-Ön szerint ez rendezvény? 
-Nem, de közterületről fotóztam.
-Mutassa a képeket!

A fenti párbeszédet két készenléti rendőrrel folytattam a Mozaik utcai állomás bejáratánál, az akció óráiban. A kapuban parkoltak egy rendőrautóval, hogy mindenkinek egyértelmű legyen: a vizsgaállomás nem fogad ügyfeleket. A helyieket készületlenül érhette az akció, hiszen a Kormanyhivatal.hu honlapon sokáig nem írnak a rendkívüli helyzetről. Ottjártamkor a legfrissebb hír július 3-i és a kormányablakok megváltozott nyitvatartási rendjéről szólt. Később persze a hivatalos honlapon is jöttek a részletek.

Miután tudomásomra jutott, hogy rendőrök vették zár alá a Mozaikot, levelet küldtem az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályára: 

"Kérem, szíveskedjenek tájékoztatást adni a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson ma lezajlott rendőrségi akció részleteiről, illetve annak pontos okáról. Az információkat a Totalcar.hu-n megjelentetni tervezett cikkemben kívánom felhasználni."

Az ORFK válasza tizenegy percen belül megérkezett, idézem:

"Kérjük, kérdésével forduljon az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészséghez."

A Mozaik utcai Magyarország egyik legnagyobb forgalmú vizsgaállomása, ahol a kormányhivatal korábbi közlése szerint, tavaly novemberig összesen 42 ezer járművet vizsgáztattak le, és ugyanúgy Budapest Főváros Kormányhivatalának felügyelete alá tartozik, mint a Vas Gereben utcában található másik hatósági vizsgaállomás.

E két hellyel együtt, összesen huszonkilenc állami vizsgahely működik Magyarországon. Egyebek mellett más országokból származó használt autók honosításával és vizsgáztatásával, az új autók első forgalomba helyezése előtti vizsgáztatásával, a taxik éves műszaki vizsgáztatásával, illetve haszonjárművek időszaki vizsgáztatásával foglalkoznak. A Magyarországon korábban regisztrált civil autók és motorkerékpárok időszaki műszakiját régóta nem az állami helyek intézik, hanem a kisvállalkozók által üzemeltetett, de szintén államilag felügyelt magán-vizsgállomások, melyekből sok száz működik Magyarországon.

Korábban megírtuk, hogy számos hatósági vizsgahelyen hosszadalmas várólisták alakultak ki az utóbbi években, mert rengeteg autóhonosítási kérés érkezett, hiszen százezrével zúdulnak az országba a használt autók, illetve az informatikai rendszer is hajlamos volt a belassulásra. Ugyanakkor a témában jártas forrásunk szerint részben a Koronavírus-járvány hatására jelentősen visszaesett a vizsgáztatások száma tavasz óta, így a most átmenetileg bezárt Mozaikban is csupán néhány napos várakozásra kellett számítani. 

Update:

Tisztelt Zách Dániel Úr!

Tájékoztatom, hogy a megkeresésben megjelölt ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség összehangolt nyomozati cselekményeket folytat, amelyek eredményéről sajtóközlemény kiadását tervezzük.

Update 2. Budapest Főváros Kormányhivatalának kora esti közleménye szerint a vizsgálatot maga a kormányhivatal kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészségnél. A hivatal alá tartozó Közlekedésfelügyeleti Főosztályának több dolgozója érintett lehet a vizsgaállomáson történt visszaélésekben.

Mint emlékezetes, 2019. július 2-án, a pomázi hatósági vizsgaállomáson tartott akciót a Központi Nyomozó Főügyészség, majd hat embert hallgattak ki gyanúsítottként üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével. Később kettejük letartóztatását és két másik illető bűnügyi felügyeletét rendelték el. A KNYFÜ Totalcarnak adott, 2020. május 18-i tájékoztatása szerint az eljárás még tart, az ügynek már huszonkét gyanúsítottja van, közülük hatan hivatali dolgozók voltak korábban. A műszaki vizsgákon többféle csalási módszer is elképzelhető, ezekről az alábbi cikkben írtunk részletesen.

Több mint egy hónapja arról is beszámoltunk, hogy a vizsgáztatás jogszabályi hátteréért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium a vizsgáztatás rendszerének átalakításán dolgozik

Update 3. (2020.07.08.) - Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása

Tisztelt Zách Dániel!

A fővárosi kormányhivatal az ügyben megtette a megfelelő jogi és működéshez szükséges szervezési intézkedéseket, így a műszaki vizsgáztatás a mai naptól csökkentett kapacitással már zajlik.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.