Újra van Lada Niva

2020.07.14. 14:39 Módosítva: 2020.07.14. 14:39

Az első generációs Nivát máig gyártja a Lada, de már rég nem ezen a néven: 4x4, Taiga, Bushman, Fora és Job néven is ismert különféle piacokon. A Niva nevet a General Motors-AvtoVAZ vegyesvállalat kapta meg, az orosz gyártó által az 1990-es években tervezett utóddal, a 2123-assal együtt, amit viszont egészen mostanáig Chevrolet Niva néven lehetett megvásárolni a Szovjetunió számos utódállamában.

A napokban ezen a helyzeten változtattak: az orosz fél kivásárolta a GM-et a közös vállalkozásból, így az új Nivát készítő gyártósorok, amelyek eddig is Toljattiban működtek, újra csak az AvtoVAZ-hoz tartoznak. A jelvényt is a Lada hajócskájára cserélték, így folytatódik a Niva pályafutása, már az orosz márka részeként.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezzel változik-e bármi más: leváltja-e a Niva a 4x4-et, netán párhuzamosan tovább él a két modell. Az a tény, hogy készült egy új hűtőmaszk a Niva számára Lada-jelvénnyel, azt jelzi, hogy az oroszoknak vannak terveik a típussal. Még akkor is, ha a modell, amelyet az 1990-es évek közepén láthatott először a közönség prototípusként, mára ugyanúgy elég elavult benyomást kelt, mint a 4x4-ként ismert ősmodell.